L’Àmbit de Turisme va ser creat com a resposta a la importància i al volum cada vegada més important que el fenomen social i econòmic del turisme va adquirir a casa nostra a principis dels anys 70. Tenia a més com a base inicial l’experiència de la tasca portada a terme en aquest camp per la Generalitat a Catalunya, els anys de la República, amb la seva Oficina de Turisme. El sector turístic presentava problemes comuns amb altres sectors del país i altres específics. La tasca de l’Àmbit va consistir a establir la problemàtica general del sector, a estudiar la seva incidència en la cultura i la vida dels catalans, i a elaborar propostes per una gestió adequada d’aquest sector en el marc d’uns Països Catalans democràtics.

Els objectius que es fixà l’Àmbit des de l’inici de les seves tasques foren els següents:

  • Recuperar el sentit de catalanitat del sector turístic i desvetllar-ne la consciència en tots els nivells afectats de cara a aconseguir per al turisme català la deguda autonomia dins de les institucions autònomes. Aquesta consciència, com és sabut, havia estat ignorada i limitada a causa del règim franquista, i aquest fet ha estat enormement negatiu pel sector turístic de Catalunya i per al país en general.
  • Analitzar les possibilitats turístiques de Catalunya i la més bona i racional manera de posar-les en joc, de tal manera que afavoreixin tota la col·lectivitat i no només alguns dels seus interessos sectorials.
  • Proposar els elements de la nova política turística que Catalunya necessita i que permetran al sector turístic d’ocupar el lloc que li correspon al servei del país i que faran possible combatre els errors estructurals comesos en el passat.
  • Elaborar un esquema de proposta institucional autonòmica per al turisme català.

La cloenda d’aquest àmbit es va presentar a Lloret ja que s’hi havien fet unes jornades per acabar de definir el què seria el Congrés de Cultura Catalana, i l’alcalde del municipi va oferir un ajut especial si hi realitzaven l’acte final de l’àmbit de Turisme. Gaspar Espuña en va ser el primer delegat, però degut a un excés de feina va acabar deixant l’àmbit i el Congrés. Finalment, Joan Torró, del Consell d’Àmbit de Turisme, en va acabar sent el responsable. Des de Mallorca, un grup de treball va realitzar un estudi sobre el turisme a les Illes. Els responsables d’aquest àmbit a Mallorca i al País Valencià van ser Ricard Pérez Casado i Miquel Àngel Riera, respectivament. La cloenda de l’àmbit es va celebrar el 2 d’Octubre de 1977 amb un èxit de participació a Lloret de Mar.

Resolucions de l’Àmbit de Turisme

Cartell de l’àmbit de Turisme. Procedència de: SAMLM (Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar)