El documental “Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana“, dirigit per Marta Rovira i Martínez i coproduït per Televisió de Catalunya, mostra com el Congrés de Cultura Catalana va establir les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions catalanes, en un procés històric de participació ciutadana.

El Congrés va imaginar el país a través de 25 àmbits de debat, dels quals va sorgir un autèntic programa de govern que, en bona part, va ser aplicat per la Generalitat recuperada. Es van fer campanyes a favor del català com a llengua oficial, del català al carrer, de la conservació del patrimoni natural, de les institucions pròpies i de la cultura tradicional.

Del Congrés van sorgir moltes iniciatives, algunes de les quals encara estan vigents, com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Societat Catalana de Sociolingüística, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori o la Unió de Pagesos de Mallorca, entre d’altres.

Milers de persones es van reunir per discutir sobre com havia de ser el país en el nou marc democràtic, entre les quals artistes i intel·lectuals destacats: Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Fuster, Jaume Fuster, Montserrat Roig, Muriel Casals, Isabel-Clara Simó, Maria Antònia Oliver…

El documental combina imatges inèdites del Congrés amb entrevistes realitzades a personalitats del món polític, cultural i acadèmic dels Països Catalans que van tenir-hi un paper destacat. Entre d’altres, s’entrevista Joaquim Torra, Muriel Casals, Ferran Mascarell, Santiago Ramentol, Isidor Marí, Magda Oranich, Lluís Duran i Ramon Folch.

Fitxa tècnica:

Direcció: Marta Rovira i Martínez

Realització, muntatge i direcció de fotografia: Clara Vallvé

Producció executiva: Guillem Carol

Productor executiu TV3: Jordi Ambròs

Producció delegada TV3: Elisa Plaza

Guió: Joan Safont  

Assessor: Lluís Reales

So directe: Quim Simó

Locució: Marta Romagosa

Disseny de grafisme: Eva González – Giny Comunicació

Animació: Gerard Tusquellas

Documentació: Joaquim Iborra i Núria Roca

 

Amb la col·laboració de

Fundació Antigues Caixes Catalanes, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Plataforma per la Llengua, Fundació Irla, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, Ateneu Barcelonès. 

 

Podeu veure les 40 entrevistes que van servir de base del documental aquí