El Secretariat Cultural va ser l’encarregat de dur a terme la tasca cultural del Congrés i estava format pels responsables de posar en marxa les 25 seccions. Tenia representació a la Comissió Permanent i estava compost per:

El principal objectiu o tasca del Secretariat Cultural va ser l’elaboració i la redacció de les resolucions del Congrés de Cultura Catalana, editades en tres volums, un cop el Congrés va finalitzar. Aquestes resolucions pretenien establir un balanç de l’estat cultural dels Països Catalans i concretar unes propostes a curt i mitjà termini per tal de poder iniciar el procés de recuperació cultural.

Inicialment varen decidir dividir els diferents aspectes de la Cultura Catalana per àmbits diferenciats, en un principi la primera divisió elaborada per Jordi Carbonell constava de 18 àmbits culturals diferents, no obstant van acabar havent-hi 25 àmbits culturals i d’aquesta manera es van realitzar paral·lelament 25 Congressos de Cultura Catalana els quals van presentar els seus treballs a una població diferent dels Països Catalans. El Secretariat Cultural va comptar amb la col·laboració de més de tres mil professionals intel·lectuals, artistes o simples interessats en les matèries d’estudi.