El tercer àmbit del Congrés va ser el de Recerca. Aquest només va funcionar al Principat i els resultats d’aquest només fan referència aquí al Principat. Els responsables generals d’aquest àmbit van ser en Jordi Porta de la Fundació Bofill i en Joan Albaigès del Col·legi de Químics. Les Resolucions d’aquest àmbit sorgeixen de les ponències de les “Jornades de recerca dels Països Catalans”, les quals proposen una política de Recerca i que la producció científica es fes en llengua catalana, entre d’altres.

Les Jornades de Recerca van dur a la publicació d’un treball on es recollien les diverses ponències i estudis. A través d’aquestes jornades, es plantejaven els problemes que existien als Països Catalans en quant a la recerca científica, preguntant-se per a què hauria de servir la recerca científica, a qui havia de servir, la seva relació amb la universitat i la producció econòmica i quin era el sentit i necessitat de tenir una política científica pròpia en els Països Catalans. El fet que aquest àmbit només es desenvolupés al Principat de Catalunya, es pot observar en aquesta publicació, on només s’hi troba algun article referit als altres territoris dels Països Catalans.

A més, aquest àmbit es centrava només en les Ciències Naturals i Tecnològiques, ja que les Ciències Humanes i Socials ja estaven representades en altres àmbits, tot i que aquestes darreres sempre han estat menystingudes alhora d’invertir-hi en polítiques de recerca. També, es fa una anàlisi dels Museus, les Biblioteques, els Centres d’Informació i Documentació i que el català sigui la llengua d’expressió científica. La cloenda d’aquest àmbit i la presentació de les Resolucions del mateix va tenir lloc a la ciutat de Badalona el  16 d’octubre de l’any 1977. Els coordinadors d’aquest àmbit van ser: Jordi Porta, Joan Albaigés i Emili Martínez pel Principat, Vicent Martínez Sancho pel País Valencià, Bartomeu Barceló per les Illes i Jordi Estivill per la Catalunya Nord.

 

Resolucions de l’Àmbit de Recerca

thumbnail_20161018_122645

Cartell d’actes de l’àmbit de recerca.